maanantai 27. helmikuuta 2017

B463. Aivastelu ja vilustumisen vaaran välttäminen

Löysin tällaisen vanhan tekstini:

"Aivastamiseen voi olla monta eri syytä. Aivastaminen on yleensä vilustumisen tai vilustumisenvaaran merkki, jolloin olisi heti lakattava oleskelemasta viileässä paikoillaan ja puettava lämpimämmin vaatetta päälle ja ylipäätään huolehdittava, ettei olisi enää liian kylmä, ja varmuuden vuoksi lähiaikoina syötävä jotakin, missä on C-vitamiinia, esim. appelsiinia.

Kesällä aivastelu usein liittyy siihen, että on toisaalta liian kylmä ja toisaalta liian kuuma, esim. juuri auringossa oltuaan istuu liian viileässä varjossa, tai iho on joiltain kohdin liian viileä, kenties niin että pää tai jokin muu osa kehosta on liian kuuma, jolloin verenkierto olisi saatava toimimaan paremmin ja suosittava puolivarjoa ja säädettävä pukeutuminen sopivaksi, tai sitten ovat jalat liian viileät, mikä on vilustumisvaara.

Joillain aivastelu liittyy siitepölyallergiaan. Puut ym kasvit ovat tärkeä osa elinympäriustöämme, arvokas sen elementti ja siksi niihin on mukauduttava, ja jollei mukaudu arvostaen, niin ne tuntuvät häiritsevästi läsnäolevilta, mikä kai ilmenee allergiana.

Jotkut myös aivastavat valosta tai pölystä. Nuo kai pityäisi nähdätoimeliaan elämän elinympräistön osina eikä yksinäisinä elementteinä. Yleensä puiden katselu auttaa säätämään luonnolliseen elinympäristöön liittyvät reaktiot oikeanlaisiksi, kuten vaikka lämmönsäätelyn.


"

26.3.2020   Pue villasukat ja pukeudu muutenkin lämpimästi. Älä oleskele viileässä, kylmässä äläkä vetoisassa. Ulkoilla voi, jos sinulla on lämmin ja on lämpimästi pukeutunut mutta vältä paikoillaan olemista ulkona. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti