maanantai 10. huhtikuuta 2017

B486. Karies ja happaman välttäminen sekä hampaiden pitäminen puhtaina

Luin netistä hammasmädän oireista mutta se olikin sama kuin karies, josta hammaslääkärit aina puhuvat. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00265
"Karies eli hammasmätä on bakteerien aiheuttama tauti. Bakteerit kiinnittyvät hampaan kovakudoksen (kiilteen) pintaan ja muodostavat pesäkkeitä (plakkeja). ...  Bakteerin lisäksi tarvitaan sokeria, jota bakteeri käyttää (fermentoi) siten, että syntyy hampaan pintaa vaurioittavaa happoa."
Tuo tuo mieleen jotkut suklaat, joissa on hapan ja makea yhtä aikaa ja tuntuu kuin hampaisiin tulisi reikiä, tarttee mennä heti pesemään hampaat ja ostaa toisenlaista suklaata. En oikein tajua, miksi mikä tahansa ruoka noin tekisi, eikö se ole vain hapan ja makea tai sitten pitkään likaiset hampaat?
 " Tyypillisiä karieksen sijaintipaikkoja ovat poskihampaiden purupinnat ja hampaiden välit." Nuo kuulostavat pitkäksi aikaa likaisiksi jääneiltä kohdilta.
Hammastulehdukset liittyvät varmaankin ikeniin, joten ikenien pitämisellä puhtaina niitä voisi lieventää.
Tekstissä suositellaan tavalliseen tapaan fluoria hampaille. Mutta nyt tulin lisäksi ajatelleeksi, että tekeekö se hampaista erityyliset kuin ikenistä, jotenkin erillisen oloiset, mikä kai on luonnotonta, kun ne ovat luonnostaan aina vierekkäin, eläimilläkin. Luulisi ikenen tukevan hammasta jotenkin. 
Noin luonnostaan ajattelisi hammaskiven olevan hampaiden luonnollinen korjaantumismenetelmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti