sunnuntai 29. lokakuuta 2017

B548. Mahahaava ja elämän tervehenkisten mielekkyyksien painottraminen

Terveyskirjasto kirjoittaa http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00043 :
"
Mahahaavan tavallisin oire on keskellä ylävatsaa syvällä tuntuva kipu, joka on luonteeltaan "tylppää", jäytävää tai polttavaa. Säteilykipua voi tuntua samalla selässä tai jopa hartioissa. Kivun luonteen perusteella ei useinkaan voida erottaa ulkustautia mahatulehduksesta ja muista ruoansulatusvaivoista."
Noista kivun tyypeistä tulee mieleen ruokakaupassa käynti. Se on tarkoitettu vain elämän kokonaisuuden tueksi, ei lähes ainoaksi elämänsisällöksi ja viihtyvyyden tuojaksi, jolloin se jää ikään kuin ontoksi,motivaatiota vaille, väärään asemaan kokonaisuudessa, kenties tervehenkisempien elämän puolien kustannuksella, terveiden elämäntapojen ja tervehenkisen elämänsisällön kustannuksella, mikä tuntuu onttona jomotuksena tms. Tämä aiheuttaa jaksamattomuutta muuhun elämään, misytä säreilykipua voi tulla.
Nettsisivusto jatkaa:
"Joskus mahalaukun tai pohjukaissuolen seinämään syöpynyt haavauma vahingoittaa verisuonta ja se alkaa vuotamaan. Sen merkkinä ovat verioksennukset tai tummat, tervamaiset ulosteet. Ulosteen väri johtuu veren muuttumisesta tummaksi matkalla suoliston läpi. Toinen, onneksi vielä harvinaisempi, ulkustautiin liittyvä vakava häiriö on mahan seinämän puhkeaminen. Tällöin ylävatsalla tuntuu äkillinen, voimakas kipu, joka nopeasti voimistuu erittäin kovaksi ja on jatkuvaa. Jos on merkkejä vuotavasta tai puhjenneesta mahahaavasta, pitää hakeutua välittömästi hoitoon."
Näistä tulee mieleen vastaava vika jonkin muun elämänalueen onttouden ja sen suuren aseman vuoksi, esim. maalaaminen ei ole elämänmakuista, vaikka voi olla hienoa tavoitteiltaan.

Katso myös   A298. Addiktio ja samojen tarpeiden täyttäminen tervehenkisesti   9.2.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti