tiistai 17. huhtikuuta 2018

B580. Sepelvaltimotauti ja kaavamaisen komentavan seuran välttäminen

Terveyskirjasto netissä kirjoittaa http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00077
"Sepelvaltimot lähtevät aortan tyvestä ja sijaitsevat sydämen pinnalla ja huolehtivat sydänlihaksen hapensaannista ja ravitsemuksesta. Sepelvaltimoita on kaksi, vasen ja oikea. Sepelvaltimotauti johtuu sepelvaltimoiden ahtautumisesta. Ahtautumisen syynä on valtimotauti (valtimon kovettumatauti, ateroskleroosi), joka vaurioittaa sepelvaltimoita."
Vanhemmiten ihmisen taidot vuosikymmenten tuoman harjaannuksen ja eläkeiässä harrastetun taiteen, uskonnon ym sivistyksen ja kokenieden imisten seuran myötyä kasvavat, ja niin jokin vanha taso, jokaammateissaan toimivilla on, ei enää vakuuta, ei edes tuo riittävää suojaa, ei kylliksi havaitse ja suojaa noita osaavampia. Silloin usein auttaa liittoutua niiden elämänalueiden kanssa, joissa ihminen on harrastunut monimutkaisista ja viisaista asioista tai muuten yltää hetken verran viisaammaksi ja hyväntahtoisemmaksi, mikä tuo kuvaan esim. kahvin ja pullan yms rasvaisemman ruuan. Mutta rasvaisempi ruoka ja tauko eivät ole tervehenkinen tapa nostaa elämää paremmin sujuvaksi vaan paikkaamista, hädän hetkelle ja isolle puutteelle tyypiulliset keinot. Silloin jos joutuu kaavamaistetuksi, sii vähemmän elinvoimaiseksi versioksi arki, vähemmän eläväiseksi, tai jos sivistyksestä on ei-elämänmyönteinen versio vain tarjolla, niin otteesta elämään tulee voimaton, ihminen kuin umpikujassa. Siksi pitäisi varoa kaavamaistavaa jöötä, vaikka se esittäytyisi koulutetuksi järjeksi tms työelämän asemaa saavaksi tyhmyyden muodoksi.
"Sepelvaltimotautia aiheuttavista riskitekijöistä tärkeimmät ovat tupakointi, kohonnut veren kolesteroli , kohonnut verenpaine  ja diabetes."
Tupakointi: työhinku. Kohonnut veren kolesteroli: satsaatko elinvoimaiseen vai paikkailetko vain, oletko ihastunut liiaksi vain paikoillaan pysyttellen harrastettaviin täkyihin kuten taiteeseen tms, elinvoimaisen elämäntavan kustannuksella. Sokeritauti: puuttuuko elämästäsi liikunnallisuus, toimeliaisuus, tervehenkisistä virikkeistä voiman saaminen, kokonaisen maiseman elämässä mukana eläminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti