lauantai 5. marraskuuta 2016

B406. Aivokalvontulehdus ja pakottamisen vähentäminen

Luin netistä lasten aivokalvontulehduksen oireista:
"Aivokalvontulehdus, oireet
Aivokalvontulehduksen ensimmäiset oireet ovat usein lievät, kuten kuumetta, nuhaa ja yskää. Oireet pahenevat ja aivokalvontulehduksen perinteiset oireet ilmaantuvat: päänsärky, kuume ja niskan jäykkyys.
Tautiin voi liittyä muitakin oireita: oksentelu, valonarkuus, lihaskouristukset, huonovointisuus, punainen ihottuma tai punertavia näppylöitä iholla, jotka eivät häviä painettaessa (pienet verenpurkaumat eli petekiat), energianpuute, väsymys, tajunnantason lasku.
Vastasyntyneillä oireet ovat epämääräisempiä: vauva voi itkeä enemmän, syödä huonosti, olla ärtynyt etenkin sylissä, pulautella tavallista enemmän, oksennella ja vauvan kehon lämpötila voi laskea.
Jos lapsella on aivokalvontulehdukseen viittaavia oireita, ota välittömästi yhteys lääkäriin tai soita ambulanssi.
Komplikaatiot Aivokalvontulehdus voi muuttua nopeasti hengenvaaralliseksi tilaksi, johon liittyy sokki, verenkiertohäiriöt, verenpaineen lasku, tajunnanmenetys ja sydämen tai hengityksen vajaatoiminta.
"
Tuo ja nettisivun http://www.terve.fi/73299-mita-aivokalvontulehdus-on kuva toivat mieleen henkilön, joka väittää jonkin asian olevan tietyllä tavalla, vaikkei se tarkkaan ottaen ole niin. Ja sitten kun uhataan tuota hänen turvakseen tekemäänsä järjestelyä, että elää tietyn teoriaperspektiivin mukaisesti, kenties kuin rivitaloasukas, niin tuo osin pieleen menneestä kauniimmasta perspektiivistä luopuminen huolettaa häntä niin, että tulee kuumetta ja päänsärkyä. Tuo toinen perspektiivi, johon tulisi siirtyä, taas huolettaa niin, että tulee nuhaa, ystkää ja niskan jäykkyyttä. Jos pidemmälle tuohon ei-toivomaansa perspektiiviin pakottaa, niin tulee oksentelua, lihaskouristuksia kenties. Ja jos uusi perspektiivi näyttää tavallaan paremmalta, niin näppylöitä vanhan perspektiivin rippeitä kuvastamaan. Jos haluaa pysyä vanhassaperspektiivissä, niin ristiriita voi tuoda energianuutetta, väsymystä ja tajunnantason laskua.
Vastasyntyneellä oireet tulevat tuon rivitaloasukasmaisen perspektiivin omaksumisen keinotekoisuutta vastaan tai oksentelu ehkä ilman tuota teoriaperspektiiviä toimimisen huolettavuudesta.
Jos pakkoa edelleen käytetään ja tilanne huolettaa henkilöä kovin suuresti, niin siihen voi liittyä shokki, verenpaineen lasku ja takunnan menetys sekä sydän ja hengutysvaikeuksia

Aikuisten aivokalvontulehduksen oireista netti http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00558 kertoo:
"Korkea kuume, päänsärky, sekavuus ja tajunnan häiriöt ovat tyypillisiä bakteerin aiheuttaman aivokalvotulehduksen oireita. Jokaisella sairastuneella on ainakin jokin näistä oireista. Virusaivokalvotulehduksissa oireet ovat kuume, päänäsärky ja joskus silmien valonarkuus. Tajunnan alentumista tai muita hermosto-oireita niihin ei liity, jos kyseessä on vain aivokalvojen tulehdus, mutta keskushermosto-oireita ilmenee, jos taudissa on mukana viruksen aiheuttama aivotulehdus (ks. «Aivotulehdus ("aivokuume")»7)."
Nämä kuulostaisivat huonosta teoria perspektiivistä pois vaihtamista jonkin asianhaaran tai jonkun ehdotuksen vuoksi miettivän oireilta: tavallaan ollaan vanhassa, joka ei kanna kyllin hyvin, ja ailahtelevasti yritetään käytännönläheisempää perspektiiviä omaksua osan aikaa, kai ainakin osin puolella miellellä vain. Virusaivokalvontulehduksessa henkilö kai yrittäisi pitää kiinni huonosta liian ulkoa luetusta teoriaperspektiivistään, vaikkeipitäisi.

Niinpä pakottamisen välttäminen, tervejärkisyys, tervehenkisyys ja "Elä ja anna toisten elää" voisivat auttaa, jos pääpaino olisi lapsilla pakottamisen välttämisessä ja aikuisilla terveen järjen opettelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti