torstai 22. joulukuuta 2016

B427. Verenmyrkytys ja "Sooh Ooh Aa Ii Ee"

Verenmyrkytyksessä yksi pahentava seikka on kiinnittyminen huonosti menevään kohtaan tai alueeseen ja vähemmän terveisiin kohtiin ja elävöittävyyteen. Auttaisiko sanoa edes hiljaa mielessään "Sooh (tyynnyttää sairastunutta aluetta ja sen valtaa elimistössä ja huomion ohteena) Ooh (jotakin mukavaa sen sijasta huomion kohteeksi) Aa Ii Ee (etsiä jotakin tervehenkistä elävöittävää elämänsisällökseen)"?

7.4.2017   Luin netistä verenmyrkytyksestä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00604
"Verenmyrkytyksen oireet
Verenmyrkytys voi olla itsenäinen infektio, jolla ei ole pesäkettä elimistössä, tai se voi olla merkki jonkin tietyn elimen bakteeri-infektiosta. Verestä löytyvän bakteerin lajin perusteella voidaan arvioida, mihin elimeen bakteeri-infektiopesäke on alun perin syntynyt tai mihin veressä kiertävät bakteerit toissijaisesti useimmin iskevät (ks. taulukko 3).
Jos kyseessä on ensisijaisesti itsenäinen verenmyrkytys, tavallisin oire on korkea, horkalla nouseva kuume, joka voi muutamissa tunneissakin viedä huonoon kuntoon. Nopeasti huononeva yleiskunto on tärkein piirre, jolla verenmyrkytys erottuu alkuvaiheessaan esimerkiksi korkeakuumeisesta influenssasta. Kuume voi puuttua hyvin iäkkäiltä ja niiltä, joilla on vakavia yleissairauksia. Joka kymmenes todellinen verenmyrkytys on kuumeeton. Silloin tauti ilmenee vain äkillisenä yleiskunnon romahtamisena, johon voi liittyä muita yleisoireita, kuten sekavuutta, ripulia ja oksentelua."
Lukemastani syntyi vaikutelma, että jokin tavallisesti suojaava eheys on jäänyt isolta osin pois ja siksi pöpö leviää pilvenä. Eli jotakin sellaista kuin yleiskunto, viisaus, tervehenkisyys, ettei tee asioita epähuomiossa, tms tavallista eheyttä jäänyt isolta osin pois. Silloin jos lapsilla esim. on aiheuttajana ollut pneumokokki, niin onko lapsi kokkimaisesti levittänyt ruokamaisia pöpöjä mielikuvin ym epäviisaastikehoonsa?
Sekavuus verenmyrkytyksessä kai liittyisi tropiikin tyyppiseen bakteerisuuteen kehossa.
Ripuli verenmyrkytyksen oireena kai vastaisi käsitystämme bakteereista vaivan aiheuttajina.
Oksentelun luulisi liittyvän ruokaperäisiin /mahabakteereihin.
"Lähes kaikki verenmyrkytyksen oireet johtuvat elimistön puolustusreaktiosta bakteeria vastaan (ks. «Infektioiden tartunta, taudin synty ja leviäminen»3). Jos bakteerilaji on voimakkaasti tautia aiheuttava (virulentti) eikä infektiota aleta heti hoitaa, parissa kolmessa päivässä elimistön tulehdusvälittäjäaineet voivat laukaista monien elinten vaurion. Tämä käynnistyy hiussuonten lisääntyneenä nesteen läpäisevyytenä ja pieninä veritulppina niissä. Näistä seuraa kudosten turvotusta ja hapenpuutetta solukuolemineen. Yleisimmin oireet ovat silloin peräisin aivoista (sekavuus, tajunnan heikkeneminen), keuhkoista (keuhkopöhö, ns. ARDS-oireyhtymä), munuaisista (virtsan tulon lakkaaminen) sekä sappiteistä ja maksasta (keltaisuus ja veren hyytymisen häiriöt verenvuotoineen). Tätä verenmyrkytysreaktiota kutsutaan monielinoireyhtymäksi (ks. taulukko 1)."
Luulisin, että jos eheyden puutetta koettaa korjata rasvalla, niin syntyy veritulppia. Silloin kai oikea vaihtoehto olisi oleskella lämpimässä tai pukea villasukat, villapaita ja viltti, ehkä juoda kuumaa.
Keuhkopöhö kuulostaisi enemmänkin terveiden elämäntapojen puutteelta, ks. tämän blogin ekan osan kohta "12. Sokeritauti..."
Keltaisuus kuulostaisi viittaavan koulutukseen yms terminologiseen sivistykseen turvaamiselta, mihin kai tervehenkinen sivistys olisi parempi vaihtoehto.
"Toisaalta baktereeminen infektio voi olla toissijainen verenmyrkytys jonkin elimen infektiona alkaneelle taudille. Silloin vakavat oireet kehittyvät myöhemmin taudin kuluessa, ja yleensä ne kehittyvät vaarallisiksi hitaammin kuin alunalkujaan verenmyrkytyksenä alkaneessa. Infektioita, jotka johtavat toissijaiseen bakteerien esiintymiseen verenkierrossa, ovat esimerkiksi pneumokokin aiheuttama keuhkokuume (3 %:ssa bakteeri löytyy veriviljelystä), munuaisallastulehdus (noin 5 %:lla bakteereja veressä) ja sydämen sisäkalvon tulehdus (90 %:lla bakteereja veressä). Jos infektio syntyy pesäkkeenä elimessä eikä suoraan verenmyrkytyksenä, bakteerien löytyminen verestä ei ole välttämättä merkki tavallista vakavammasta infektiosta."
Jos lapsella noita oireita, niin onko hänelle puhuttu liian vakavaan sävyyn pneumokokista? Voisiko muu tervehenkinen elämänsisältö häivyttää oireet pois?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti