perjantai 20. tammikuuta 2017

B440. Kissojen käytösviat ja kissan ihon pinnalla elävien hyönteisten huomioonottaminen

"Kissojen turkin tuntu ja kissojen käytöksen ikävät
Hei Minulla ei ole kissaa, mutta tällaisen kissoihin liittyvän huomion tein. Asutaan kerrostaloalueella, jolla on ihmisillä paljon kilttejä sisäkissoja ja minulla on kaksi vähän kissaa isompaa seurakoiraa. Toisella koirallani on ikävä tapa haukkua kävelylle lähdettäessä enkä ole ollenkaan tiennyt, että mikä siihen voisi olla syynä. Nyt tässä pari kertaa pantaa sille eteisessä laittaessani ole laittanut käteni sen kaulalle, jolloin siinä on ollut pistelevä tuntu kuin kissan turkissa, etenkin uroskissan, kuin pieniä sähköiskuja kaulan pinnalla, kuin olisi pieniä hyönteisiä, jotka monet yhtä aikaa purevat sitä saaden se haukkumaan. Tuli vain mieleeni, että kissojen vesikammo voisi olla tuollaisen oloinen, kuin pienet pistiäiset purisivat kissaa ikävästi saaden sen kynsimään, kun pistyiäiset pelkäävät pesua mutta kissa on niitä vastaan voimaton. Voiko kissojen muissa ikävissä käytöspiirteissä /-vioissa olla samaa tyyliä: kuin ikävät urospuoliset hyönteiset purisivat niitä saaden ne luikkimaan, kynsimään,ääntelemään, pinnistämään pois alta? Onko silloin väliä esim. turkinpesuaineella, harjaamisella, harjan käsittelyllä tms, entä ulkoilulla, ruokavaliolla, kissan elintavoilla tms?"

5. heinäkuuta 2021   Söisiköhän kissa siivun isoa kypsää mansikkaa? 

3.2.2022   Olen katsellut nettivideoita mm koirista ja joissakkn on ollut kissa ja koira ja katsottu että miten ne tulevat toimeen. Oli esim video papillonista ja kissa halusi sen aseman, vaikka aseman kuuluisi olla kullekin oma ja samantyyppisesti käyttäytymällä boi saada usein samantyyppisen aseman, esim kedkudtelevaisen ja nätisti käyttäytyvän kuten papillonkoira. Jossakin videossa oli kissanoenti vallannut kuktaisrnnoutajan vuoteen ja oli kynsineen uhkailemalla kuin sapelilla huitonalla vsrannut sen itsrlleen, mutta kultainennoutaja tuntui sanovan, ettei sapelilla huitomista pidetä tavallisissa käytöstavoissa sopivana vaan olisi oltav viisaasti ja hyvänahkaisesti kuten muutkin.

Viime vuonna kuollut villakoirani tapasi sanoa, ettei kissoissa ole mitään vikaa, vaan kissanomistajat ovat monet hankalia luonteita ja sikso heille on lmanlaisensa lemmikkieläin: kissa. 

Jos koira näyttää kissan silmissä löperöltä, kyse on kai siitä, että koira venttaa, se on stopannut, perääntynyt hieman ja jäänyt odottamaan tuumuen, että kuinkakohan tässä nyt sitten. Kissa on seurakouran sosiaalisten taitojen vinkkelustä epäviisas, sosiaalisesti typerä ja niin sitä tarttee ventata, että kuinkakohan se saisi kanssakäymisen sujumaan rakentavissa merkeissä. 

Jos kissaa häiritsee hälinä ympärillä, se merkitsee kai kissalla kuin ihmisilläkin, että kissa on kioeämpi tai muuten heikkokapasiteettisempi kuin mutä se itse ja ympäristönsä ovat olettaneet. Se tarvitsisi enemmän lähialueeseen kiinnittyvän huomion piirin kuin Lucia-neito kulkueessaan tai kuin syksyllä ihminen, joka on juuri hakenut keittiöstä kuumaa teetä ja on menossa sohvaan viltin sisälle lukemaan. 

8.6.2022   Katselin youtube-vudeoiden kuvakkeita ja yhdessä oli kissa tavannut rakkaan ja halasi pystyssä kahdella rassulla kuin lentokentällä. Se sai miettimään, onko kissalla yleensä joku rakas, jonka seurassa se ei kuitenkaan elä. Tänään toisessa kyvakkeessa kissa katseli eteensä ilmaan muettien, kun silllä oli kussanpentu dylussään, ja sekin ilme vaikytti siltä, että kissa eläisi mieluummin jossain muualla. Voiko olla, etteivät kussanpennut osaa valita, kelle sopisivat? Koirilla kai sellaista taitoa on ja kaneilla. 

14.8.2022   Katselin joskus jotain kissavideota, jossa kissat vaikuttivat leppeiltä, olivat lihavia tasaisesti koko kehosta, jaloistakin, ja lämpimämmässä ilmastossa. 

14.9.2022   Kissoille kai on mainostettu kissamaisiksi liikkumistapaa ja virettä, joka on oikeasti helteen piirre, joka viileämmässä tarvitsee korvata tavallisille reippailla liikkumistavoilla. Voiko myös olla, että kissalla on jokin helteinen makuupaikka eikä sd vaihda reippaammaksi ja lihakset jännittyneemmiksi, lämmöntuotannon päälle, kun vaihtaa viileämpään ympäristöön? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti